A nyár slágere lesz ez a süti, próbáljátok ki ti is! 

Gondolnátok, hogy néhány növényi összetevőből ilyen ínycsiklandóan finom és dögös parfétortát lehet készíteni? Ráadásul nem is egy, hanem rögtön három rétegben, ugyanis az alapra egy csokis és egy vaníliás jégkrémes réteg került, mindezt pedig egy friss málnaszósz koronázza meg. 

Köszönjük @madkinga-nak a szuperkreatív és ínycsiklandó receptet! Ha elkészítitek a tortát, küldjetek nekünk képet róla Instagram/Fb üzenetben! 🙂

 

Nézzük is a receptet:

Hozzávalók:

  • 100 g natúr (bio) kesudió*, beáztatva
  • 200 g (gm) vegán, pálmaolajmentes keksz vagy 170 g (gm) zabpehely
  • 10 db medjool datolya, kimagozva vagy 65 g nem hidrogénezett kókuszolaj, olvasztva

csokis réteg:

vaníliás réteg:

málnaszósz:

  • 300 g friss vagy fagyasztott málna
  • 2-3 ek víz

 

Elkészítés:

A kesudiót vízbe tesszük, majd forrástól számítva 10 percig alacsony lángon főzzük és felhasználásig félretesszük.

Szinte bármekkora tortaformát használhatunk, a lényeg, hogy az alját béleljük ki sütő- vagy zsírpapírral és rögzítsük az oldalát. 

A kekszet (vagy zabot) késes aprítóba dobjuk, jöhet mellé a lágy és krémes kimagozott medjool datolya (vagy olvasztott olaj) és pulzáló módban ragacsos morzsát készítünk belőle.

Az előkészített tortaforma alján egyenletesen szétterítjük a datolyás keveréket. Egy pohár aljával erősen és a lehető legegyenletesebben lenyomkodjuk és betesszük a fagyasztóba 1-2 órára (kókuszolajat használva elég 15-20 perc a fagyasztóban).

Mikor ez az idő letelt, a kesudiót leszűrjük és leöblitjük, a jégkrémeket pedig 1-1 nagyobb tálba szedjük és kicsit hagyjuk őket pihenni szobahőmérsékleten. (A vaníliának kicsit több idő is kellhet, de nem szabad teljesen kiolvadniuk, mert akkor kristályos lesz a torta. Annyira legyenek lágyak, hogy egy kanállal, erősebb mozdulatokkal kisebb darabokra lehessen szedni.) Turmix- vagy konyhai robotgép tartályába tesszük a kesudió felét és a kókusztejet, majd közepesen erős fokozaton 3-5 perc alatt egy selymes, szinte teljesen egynemű krémet készítünk. A gépet többször leállítjük mixelés közben, hogy a tartály oldalára tapadt réteget egy spatulával lehúzzuk.

Jöhet a kissé megolvadt csoki jégkrém és szintén közepes fokozaton kb. 1 perc alatt elegyítjük a fagyit a kókuszos-kesus krémmel. Ezt a krémet a megszilárdult tortaalapra öntjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd ismét fagyasztóba tesszük kb. 30 percre.

A tartályt gyorsan elmossuk, hiszen ebben fog készülni a vaníliás réteg is.

 

A málnát egy gyorsforralóba tesszük kevés vízzel és közepesen alacsony lángon, ritkán kevergetve egy sűrű szószt főzünk belőle.

Mikor a csoki réteg szinte teljesen szilárd, ugyanezzel a módszerrel elkészítjük a vaníliás réteget is, amit szintén egyenletesen elterítünk. Mielőtt ismét a fagyasztóba tesszük a tortát, a vanília réteg tetejére kanalazunk egy kis málna szószt és egy pálcika segítségével márványosan elkeverjük. Az utolsó fagyasztás következik, ami minimum 1 óra, de akár egy éjszaka is lehet. (Ízlés szerint az egész szószt a torta tetejére önthetjük, vagy hagyhatunk belőle a tálaláshoz is.)

Mielőtt felvágnánk a parfétortát, szobahőmérsékleten pihentetjük 45-60 percet, majd egy vékony pengéjű kést finoman végig futtatunk a széle körül és óvatosan lecsatoljuk a forma oldalát. A tortát ezután már nem szabad visszafagyasztani, a hűtő leghidegebb részében tároljuk, a forma szélét visszatéve rá, letakarva. 1 napon belül érdemes elfogyasztani.

*Kesudió:

(Ha tehetjük válasszunk bio verziót, ezzel is támogatva a biztonságosabb munkakörülményeket és a biztonságosabb termelés folyamatát.)

Szobahőmérsékletű vízbe is tehetjük, de akkor egy éjszakát kell áznia.

Tippek:

A torta megszilárdulásának ideje függ a tortaforma méretétől, ha 18-20 cm-es a forma akkor kicsit több időre lesz szükség a rétegeknek, mint ami a receptben szerepel.

A málna helyett használhatunk bármilyen más bogyós gyümölcsöt, vagy meggyet, cseresznyét is. Gyümölcsszósz helyett pedig akár csokiszósszal is megbolondíthatjuk a tortát, illetve szeletelt mandulát vagy kókuszchipszet is szórhatunk a tetejére.