Egy sütigolyóval nem lehet mellélőni…Étrendtől vagy ételérzékenységtől függően mindenki szereti az “egyszerre befalható” finom édességeket, most ráadásul egy olyan verziót mutatunk nektek, ami glutén,-tej,-tojás,-és szójamentes, mégis olyan ízletes, akárcsak a hagyományos, cukrászdai társa.
A cake-pop külsejét bármilyen szimpatikus alapanyaggal díszíthetitek, pl. kókuszreszelékkel, aprított magvakkal, kendermaggal, chia maggal vagy akár liofilizált gyümölcsökkel, sópehellyel. Kívül roppanós csoki, belül omlós tészta, hát most jön a kérdés…kell ennél több? 😛 Lássuk is a receptet!
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
piskóta:
- 285 g gm univerzális lisztkeverék (vagy más liszt)
- 60 g eritrit (vagy más, ennek megfelelő édesítő)
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 370 g (cukormentes) almaszósz
- 80 ml növényi tej
- 30 ml olvasztott bio kókuszolaj (vagy más, nem-hidrogénezett, semleges ízű olaj)
- 1 tk vanília kivonat
- 1 üveg ALL IN natúr, élőflórás kókuszjoghurt (150 ml)
- 40 g kókuszliszt
- 35-35 ml juharszirup (ízléstől függ, elhagyható)
- 120 g (cukormentes) vegán étcsoki
díszítés:
- pár szem aprított mogyoró vagy mandula
- kókuszreszelék, hántolt kendermag
- sópehely, puffasztott amaránt
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt légkeverésen 175°C-ra, és kibélelünk sütőpapírral egy legalább 20 cm átmérőjű tortaformát. (Ha nincs tortaformánk, bármilyen más, közepes méretű sütőtál is jó.)
A piskóta száraz hozzávalóit egy nagyobb tálba mérjük, a nedves hozzávalókat pedig egy kisebb tálban alaposan, egyneművé keverjük. A száraz mixhez 2 részletben hozzáadjuk a nedves összetevőket, majd az előkészített tortaformába öntjük.
30-40 percig sütjük a sütő középső részén, majd ha tűpróba után megfelelőnek találjuk, rácson hagyjuk hűlni. Mikor már meg lehet fogni a formát, akkor érdemes anélkül hagyni hűlni.
A kihűlt piskótát kis darabokra szedjük és késes aprítóban a kókuszliszttel morzsás állagúvá zúzzuk. Utána hozzáadjuk az ALL IN kókusztjoghurtot és a juharszirupot, és rövid ideig tovább keverjük. Kézzel kb. ping-pong laszti méretű golyókat gyúrunk és egy zsírpapírral bélelt tálcára tesszük őket, majd fagyasztóban pihentetjük fél órát.
Ha letelt ez az idő, akkor gőz felett felolvasztjuk a csokit, majd két villa segítségével megforgatjuk benne a piskótagolyókat, megszórjuk tetszőleges kiegészítővel, végül újabb fél-1 órára hűtőbe tesszük.
Tippek:
Fagyasztóban tárolva 3 hétig is fogyaszthatóak maradnak a kész sütigolyók. Ha tehetitek válasszatok fair trade csokit. 🙂
Élőflórás kókuszjoghurtunkat natúr és gyümölcsös ízekben megtaláljátok országszerte az INTERSPAR üzletekben és a SPARszupermarketekben, ezen kívül a webshopunkban, a Bio-Barát bio boltokban és viszonteladó partnereinknél.
A teljes boltlistánkért katt ide: BOLTKERESŐ
A receptet köszönjük @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga IG-oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.