Ha követtek minket Facebookon és Instagramon, láthattátok a bejegyzésünket, amiben bemutattuk nektek a Vegafölt, az új vegán termékünket. Ebben a cikkben most bevezetünk titeket a kulisszák mögé, és megmutatjuk, hogyan zajlott a termékfejlesztés, mitől különbözik a Vegaföl a többi mentes tejföltől és hogyan érte el a végleges állapotát a mi tejföl-alternatívánk. 

Az ötlet 

Van már az ALL IN repertoárjában vegán sajtszósz, sajtkrém és majonéz , ezekhez az általunk már jól ismert, több termékünk alapját képező összetevőt, a kókusztejet használtuk fel. A kókusztejből viszont szinte lehetetlen előidézni azt a bizonyos savanykás ízt, ami egy tejfölhöz elengedhetetlen, továbbá szerettük volna, hogy a legújabb termékünket azok is örömmel fogyasszák, akik esetleg érzékenyebbek a kókusz ízére. Így kókusztej helyett a Vegafölünk fő összetevője a víz lett, melyhez különböző természetes (!) összetevőket adtunk, és elkezdtünk kísérletezni velük. 

A kivitelezés 

A kémia órát átugorjuk és egyből a számotokra izgalmas részhez érünk, ami nem más, mint AZ ÍZ!

A Vegaföl ugyanis megtévesztésig hasonlít a hagyományos tejfölhöz, mivel ugyanazzal az eljárással (a fermentáció egyik típusával) készítettük, mint amit a tejtermékeknél is alkalmaznak.

A Vegaföl összetevői között szerepel egy új összetevő, amivel nem találkozhattatok a korábbi termékeinknél, ez nem más, mint a dextróz. Ettől nem kell megijedni, a dextróz a szőlőcukor egyik formája. Erre azért volt szükség, hogy a fermentáció (ami elengedhetetlen a valódi tejföl íz eléréshez) megfelelően végbemehessen. Ezt a termék csomagolásán is feltüntettük: “a dextróz csak a fermentációs folyamatban résztvevő baktériumkultúrákat táplálja, így a termék cukortartalma kb. 1%-ra csökken”.

A végeredmény

Ugyanaz az eljárás = savanykás íz. Mivel a Vegaföl ugyanazzal az eljárással készül, mint a hagyományos tejföl, ezért a végeredmény is egy savanykás ízű, állagában hasonló “krém”, mint a valódi, tejtermékből készült változat. 

Így végre az ételérzékenyek és a vegán étrendet követők is újra élvezhetik a tejföl valódi ízét. 🙂 Elő a főzelékekkel, levesekkel, vegán “túrógombócokkal” és egyéb hagyományos ételekkel, amihez eddig nem tudtatok tejfölt enni és próbáljátok ki sorba mindegyiket Vegaföllel! 

A Vegaföl már megtalálható a Bio-Barát bio boltokban, Bijó-ban, Mediline-ban, Herbaházban (Campona), a Tündértanya üzletében, a Szafi Shop-okban és hamarosan további viszonteladó partnereinkhez is megérkezik. 

Viszonteladó partnereink listáját itt találjátok: https://allin-naturalfood.hu/boltkereso/

Az élesztőkivonat élesztő-e? Tartalmaz-e élesztőt a termék?

Mivel rengeteg kérdést kaptunk a Vegaföl egyik összetevőjével, az élesztőkivonattal kapcsolatban, alább összeírtunk róla egy átfogó magyarázatot nektek. 

Sokan az élesztőkivonatot összetévesztik az élesztővel, pedig egy egészen más tulajdonságú és élettani szempontból eltérő összetevőről van szó.  Az élesztő egysejtű élő szervezet, mely cukrokat, keményítőket alakít át szén-dioxidá és/vagy alkohollá, mint pl.: sör, bor, kenyér. 

Az élesztőkivonat funkció-és élettani hatás szempontjából különbözik az élesztőtől. Az élesztőt elfogyasztva az az emberi szervezetben található anyagokból táplálja saját szervezetét. Ezzel szemben az élesztőkivonat az élesztő sejtfalán belül található hasznos anyagok kivonata, melyek nem élő szervezetek. Az élesztőkivonatot elfogyasztva az emberi szervezet hasznos tápanyagokhoz jut, mivel gazdak B-vitaminokban, tartalmaz A-, D- vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, folsavat, pantoténsavat, szelént, kolint, biotint, karnitint, fehérjéket. Valamint tartalmaz olyan enzimeket, amelyek a fehérjéket egyszerűbb vegyületekre bontják, mint aminosavak és peptidek. 

Az élesztőkivonat vegánok és vegetáriánusok számára különös jelentőséggel bír, mivel olyan tápanyagokat tartalmaz nem állati forrásból, amelyekhez az emberi szervezet leggyakrabban húsok és más állati eredetű ételek fogyasztásával jut hozzá. 

Az élesztőkivonatok előállítása közel két évszázados múltra tekint vissza. Az eljárás lényege, hogy az élesztősejteket olyan hőmérsékletre melegítik, amelyen már nem képesek életben maradni. Ezt követően a már inaktív sejtnek a saját enzimjei kémiai átalakulásokat hajt végre (ezt a folyamatot autolízisnek nevezik). Majd az oldatlan sejtfalakat centrifugálással elválasztják, szűrik és leggyakrabban porlasztva szárítják. Nem ritka, hogy a fenti folyamatot só hozzáadásával segítik. 

Sokféle élesztőkivonat létezik, mint ahogyan élesztőből is számtalan féle található. Az élesztőkivonatot használják ízesítőnek, vitamin, ásványianyag-és fehérjeforrásnak. De előfordul, hogy a hasznos baktériumtörzsek szaporításánál szolgálnak tápanyagként, mivel jobban hasznosulnak az élesztőkivonatban lévő tápanyagok, mint az egyéb forrásból származó vitaminok, aminosavak.