Az enchilada egy fűszeres mexikói étel, amit alapvetően valamilyen húsos töltelékkel szoktak készíteni. Ismerjétek meg most ennek a vegán változatát, ahol a húsos ragut egy finom babos töltelék helyettesíti. A recept kihagyhatatlan eleme az ALL IN vegán Nacho szósz, amitől igazán szaftos és “sajtos” lesz a végeredmény. 😛

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 ek nem-hidrogénezett olaj
  • 1 db vöröshagyma, kockázva
  • 1 csipet só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma, passzírozva
  • 1 db kápia vagy kaliforniai paprika, kockázva
  • 1 db közepes méretű karfiol, rózsáira szedve

Fűszermix:

  • 1- 1½ teáskanál só, 2 tk őrölt római kömény, 1 tk őrölt koriandermag, ½ tk szárított koriander, 1 tk szárított oregánó, ¼ tk őrölt fahéj, 1 ½ -2 tk őrölt füstölt paprika, szárított chili ízlés szerint
  • 500 g főtt fekete- vagy vörösbab
  • 3-4 marék bébispenót

Enchilada szósz hozzávalói:ALL IN natural food - paleo és vegán nacho sauce

  • 2 ek nem hidrogénezett olaj
  • 3 ek barna rizsliszt (vagy hagyományos BL 55-ös búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék)
  • 1 tk só, 1 ½ őrölt római kömény, ¼ tk őrölt fahéj, 1½  tk fokhagymapor,1 tk füstölt paprika, szárított chili ízlés szerint*
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 750 ml zöldség alaplé (ha kockából készítjük, akkor használjunk pálmaolaj- és ízfokozómentes verziót)
  • 1 ½ tk almaecet
  • 8 db 22 cm átmérőjű (gm) tortilla (ha bolti tortilla lapot használunk, válasszunk pálmaolajmentes verziót)
  • 250 g vegán Nacho sajtszósz

Kiegészítők:

  • néhány szelet friss jalapeno paprika és/vagy friss chili, 1 csokor friss koriander, aprítva

Elkészítés:

A rózsáira szedett karfiolt egy késés aprítóban, pulzáló üzemmódban morzsa állagúra zúzzuk, ún. karfiolrizst készítünk belőle.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és megfonnyasztjuk benne a vörös- és a fokhagymát egy csipet sóval. Mikor enyhén karamellizálódtak a hagymák, hozzáadjuk a kápia paprikát, borsozzuk és néhány percig a tovább pirítjuk őket. Ezután jöhet a karfiolrizs, a fűszermix, majd  alapos keverés után 4-6 percig sütjük, közben időnként rázogatjuk.vegán enchilada recept - ALL IN Natural food

Ezzel párhuzamosan nekilátunk a szósz elkészítésének: egy gyorsforralóban közepesen magas hőn elkezdjük melegíteni az olajat, a lisztet pedig összekeverjük a fűszerekkel. Az olaj hőmérsékletét úgy ellenőrizzük, hogy egy csipetet szórunk bele a fűszerekből és ha egyből serceg, akkor gyors kevergetés mellett beleszórjuk az egész lisztes-fűszeres mixet, majd mérsékeljük alatta a hőt. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ezután lassan, folyamatos keverés közben beleöntjük az alaplevet. 3-5 percig csendes forralás illetve folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a szószt, kóstolás és tökéletesítés után pedig jöhet az almaecet.

A már szinte teljesen megpuhult karfiolos keverékhez hozzáadjuk a főtt babot, pár perc alatt átmelegítjük, majd több részletben belepakoljuk a bébispenótot. Ezután levesszük a főzőlapról, és hozzákeverünk 2-3 ek enchilada szószt.

Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra, légkeverésen, majd egy nagyobb sütő tál aljára 2-3 ek evőkanál szószt öntünk. A tortilla lapok közepére halmozunk 3-4 ek tölteléket, nem túl szorosan felcsavarjuk, és egymás mellé rakosgatjuk a sütőtálban úgy, hogy a széle legyen alul. A töltött tésztalapok tetejére öntjük az enchilada szószt, a vegán nacho sajtszószt is, majd 25-30 percig sütjük a sütő középső részén. 

Tálalás előtt érdemes 10 percet pihentetni, majd tetszőleges kiegészítőkkel turbózni.

Tippek:

  • *Kevés chilit akkor is érdemes használni, ha nem rajongunk a csípősért, mert segít elmélyíteni, harmonikusabbá tenni az ízeket.
  • A saját fűszermix helyett 3-4 tk bolti mexikói fűszerkeveréket is használhatunk, ízlés szerint kiegészíthetjük sóval/chilivel.
  • Ha vendégeket várunk vagy csak előkészülnénk, a tölteléket és a szószt akár egy nappal korábban is megcsinálhatjuk, majd frissen töltjük és sütjük össze az ételt. Fekete- vagy vörösbab helyett lencsét is használhatunk vagy fele-fele arányban csemegekukoricát.
  • Az elkészült enchilada lefedve, hűtőben 1-2 napig fogyasztható, ha tovább tároljuk nagyon elázhat a tortilla.

A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga Insta oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.?

Az ALL IN Nacho szószt és további termékeinket országszerte megtaláljátok az INTERSPAR üzletek és SPAR szupermarketek hűtőszekrényeiben, illetve további viszonteladó partnereinknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ

Ha még nem teszitek, kövessetek minket Facebook-on és Instagramon is!