Az enchilada egy fűszeres mexikói étel, amit alapvetően valamilyen húsos töltelékkel szoktak készíteni. Ismerjétek meg most ennek a vegán változatát, ahol a húsos ragut egy finom babos töltelék helyettesíti. A recept kihagyhatatlan eleme az ALL IN vegán Nacho szósz, amitől igazán szaftos és “sajtos” lesz a végeredmény. 😛

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 ek nem-hidrogénezett olaj
  • 1 db vöröshagyma, kockázva
  • 1 csipet só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma, passzírozva
  • 1 db kápia vagy kaliforniai paprika, kockázva
  • 1 db közepes méretű karfiol, rózsáira szedve

Fűszermix:

  • 1- 1½ teáskanál só, 2 tk őrölt római kömény, 1 tk őrölt koriandermag, ½ tk szárított koriander, 1 tk szárított oregánó, ¼ tk őrölt fahéj, 1 ½ -2 tk őrölt füstölt paprika, szárított chili ízlés szerint
  • 500 g főtt fekete- vagy vörösbab
  • 3-4 marék bébispenót

Enchilada szósz hozzávalói:ALL IN natural food - paleo és vegán nacho sauce

  • 2 ek nem hidrogénezett olaj
  • 3 ek barna rizsliszt (vagy hagyományos BL 55-ös búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék)
  • 1 tk só, 1 ½ őrölt római kömény, ¼ tk őrölt fahéj, 1½  tk fokhagymapor,1 tk füstölt paprika, szárított chili ízlés szerint*
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 750 ml zöldség alaplé (ha kockából készítjük, akkor használjunk pálmaolaj- és ízfokozómentes verziót)
  • 1 ½ tk almaecet
  • 8 db 22 cm átmérőjű (gm) tortilla (ha bolti tortilla lapot használunk, válasszunk pálmaolajmentes verziót)
  • 250 g vegán Nacho sajtszósz

Kiegészítők:

  • néhány szelet friss jalapeno paprika és/vagy friss chili, 1 csokor friss koriander, aprítva

Elkészítés:

A rózsáira szedett karfiolt egy késés aprítóban, pulzáló üzemmódban morzsa állagúra zúzzuk, ún. karfiolrizst készítünk belőle.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és megfonnyasztjuk benne a vörös- és a fokhagymát egy csipet sóval. Mikor enyhén karamellizálódtak a hagymák, hozzáadjuk a kápia paprikát, borsozzuk és néhány percig a tovább pirítjuk őket. Ezután jöhet a karfiolrizs, a fűszermix, majd  alapos keverés után 4-6 percig sütjük, közben időnként rázogatjuk.vegán enchilada recept - ALL IN Natural food

Ezzel párhuzamosan nekilátunk a szósz elkészítésének: egy gyorsforralóban közepesen magas hőn elkezdjük melegíteni az olajat, a lisztet pedig összekeverjük a fűszerekkel. Az olaj hőmérsékletét úgy ellenőrizzük, hogy egy csipetet szórunk bele a fűszerekből és ha egyből serceg, akkor gyors kevergetés mellett beleszórjuk az egész lisztes-fűszeres mixet, majd mérsékeljük alatta a hőt. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ezután lassan, folyamatos keverés közben beleöntjük az alaplevet. 3-5 percig csendes forralás illetve folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a szószt, kóstolás és tökéletesítés után pedig jöhet az almaecet.

A már szinte teljesen megpuhult karfiolos keverékhez hozzáadjuk a főtt babot, pár perc alatt átmelegítjük, majd több részletben belepakoljuk a bébispenótot. Ezután levesszük a főzőlapról, és hozzákeverünk 2-3 ek enchilada szószt.

Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra, légkeverésen, majd egy nagyobb sütő tál aljára 2-3 ek evőkanál szószt öntünk. A tortilla lapok közepére halmozunk 3-4 ek tölteléket, nem túl szorosan felcsavarjuk, és egymás mellé rakosgatjuk a sütőtálban úgy, hogy a széle legyen alul. A töltött tésztalapok tetejére öntjük az enchilada szószt, a vegán nacho sajtszószt is, majd 25-30 percig sütjük a sütő középső részén. 

Tálalás előtt érdemes 10 percet pihentetni, majd tetszőleges kiegészítőkkel turbózni.

Tippek:

  • *Kevés chilit akkor is érdemes használni, ha nem rajongunk a csípősért, mert segít elmélyíteni, harmonikusabbá tenni az ízeket.
  • A saját fűszermix helyett 3-4 tk bolti mexikói fűszerkeveréket is használhatunk, ízlés szerint kiegészíthetjük sóval/chilivel.
  • Ha vendégeket várunk vagy csak előkészülnénk, a tölteléket és a szószt akár egy nappal korábban is megcsinálhatjuk, majd frissen töltjük és sütjük össze az ételt. Fekete- vagy vörösbab helyett lencsét is használhatunk vagy fele-fele arányban csemegekukoricát.
  • Az elkészült enchilada lefedve, hűtőben 1-2 napig fogyasztható, ha tovább tároljuk nagyon elázhat a tortilla.

A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga Insta oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.🙂

Az ALL IN Nacho szószt és további termékeinket országszerte megtaláljátok az INTERSPAR üzletek és SPAR szupermarketek hűtőszekrényeiben, illetve további viszonteladó partnereinknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ

Ha még nem teszitek, kövessetek minket Facebook-on és Instagramon is!