A Buffalo csirkeszárnyak egy vega vagy vegán számára nem fogyaszthatóak, a buffalo szószos karfiol “szárnyak” viszont annál inkább! Ebben a receptben megmutatjuk, hogy néhány (illetve jó sok) fűszer hozzáadásával milyen könnyen változthatjátok húsmentessé az egyik legnépszerűbb csirkeszárnyas főételt/ snacket. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy az ilyen fűszeres, ropogós ételekhez elengedhetetlen egy krémes mártogatós, ami jelen esetben a Vegafölünk felturbózott változata.

Mielőtt meglesitek a receptet, mutatunk is egy kedvcsináló fotót arról, hogy fog kinézni az elkészített étel:

Reméljük kedvet kaptatok! Nézzük is a receptet! 🙂

Hozzávalók 4 főre snacknek, vagy 2 főre főételnek:

  • 1 fej karfiol
  • 60 g (gm) rizsliszt (vagy más liszt)
  • ½ tk őrölt római kömény
  • ½-1 tk só
  • 1-1 tk vörös- és fokhagymapor
  •  ½ tk őrölt füstölt paprika
  • ízlés szerint chili pehely vagy cayenne bors
  • 140 ml cukormentes növényi tej (zab,kesu vagy mandula a legjobb)

A Buffalo szószhoz:

  • 120 ml víz
  • 2 tk almaecet
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 1-1 ek vegán (és gm) worcester- és tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
  • 1 tk juhar- vagy datolyaszirup
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk só
  • ízlés szerint chili pehely vagy cayenne bors

A mártogatóshoz:

  • 110 g Vegaföl
  • 90 g Vegamayo
  • 1-1 csokor friss petrezselyem és kapor, felaprítva
  • 5-8 levél friss bazsalikom, felaprítva
  • ½ tk őrölt római kömény
  • ½-½ tk só és fehérbors
  • ½ tk dijoni mustár
  • 1 gerezd bio citrom leve

Kiegészítők:

  • 1 csomó zellerszár, ½ kígyóubi, 1 db kaliforniai paprika, 1 db répa csíkokra vágva
  • vagy tetszőlegesen más friss, ropogós zöldségek, pl. sörretek, cukkini, kápia- vagy tv paprika

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt légkeverésen, 225°C-ra, és kibélelünk egy tepsit szilikonlappal/sütőpapírral. A karfiolt falatnyi rózsákra szedjük, majd egy nagy tálba tesszük. Egy másik, kisebb tálban csomómentesre keverjük a lisztet, a fűszereket és a növényi tejet, majd ráöntjük a karfiolra. Alaposan, de finoman átforgatjuk, hogy egyenletesen bevonja a fűszeres máz a zöldséget. Az előkészített tepsire tesszük a karfiol falatokat és összesen 18-20 percig sütjük, félidőnél megfordítva őket. Ez idő alatt egy kis gyorsforralóban 5 perc alatt, közepes lángon összeforraljuk a buffalo szósz összetevőit, majd egy ecsettel alaposan bekenjünk az elősütött karfiolok minden oldalát. Visszatesszük a sütőbe, további 6-8 percre. Érdemes figyelni rá, mert könnyen megéghet. Míg sül a karfiol kikeverjük a mártogatóst, közben 2-3x kóstoljuk meg, hogy tökéletesíteni tudjuk az ízeket.

Tálalásnál a mártogatós köré pakoljuk a ragacsos sült karfiolt és a friss zöldségcsíkokat.

Tippek:

  • A mártogatósba természetesen más sült zöldséget is tunkolhatunk, nagyon finom sima, sütőben sült krumplival is. Zárható dobozban, hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható.
  • A sült karfiol frissen a legjobb, de ha melegíteni szeretnénk, akkor 1-2 ek vizet alá téve, félig lefedve mikrózzuk.
  • Ha tehetitek válasszatok magyar, bio vagy vegyszermentes zöldségeket!

A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett a recept, figyeljétek a blogunkat további finomságokért és nézzetek fel Kinga IG oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála. 🙂

 

Az ALL IN Vegaföl országszerte kapható az INTERSPAR üzletek és SPAR szupermarketek hűtőszekrényeiben, illetve további viszonteladó partnereinknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ