A Buffalo csirkeszárnyak egy vega vagy vegán számára nem fogyaszthatóak, a buffalo szószos karfiol “szárnyak” viszont annál inkább! Ebben a receptben megmutatjuk, hogy néhány (illetve jó sok) fűszer hozzáadásával milyen könnyen változthatjátok húsmentessé az egyik legnépszerűbb csirkeszárnyas főételt/ snacket. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy az ilyen fűszeres, ropogós ételekhez elengedhetetlen egy krémes mártogatós, ami jelen esetben a Vegafölünk felturbózott változata.
Mielőtt meglesitek a receptet, mutatunk is egy kedvcsináló fotót arról, hogy fog kinézni az elkészített étel:
Reméljük kedvet kaptatok! Nézzük is a receptet! 🙂
Hozzávalók 4 főre snacknek, vagy 2 főre főételnek:
- 1 fej karfiol
- 60 g (gm) rizsliszt (vagy más liszt)
- ½ tk őrölt római kömény
- ½-1 tk só
- 1-1 tk vörös- és fokhagymapor
- ½ tk őrölt füstölt paprika
- ízlés szerint chili pehely vagy cayenne bors
- 140 ml cukormentes növényi tej (zab,kesu vagy mandula a legjobb)
A Buffalo szószhoz:
- 120 ml víz
- 2 tk almaecet
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1-1 ek vegán (és gm) worcester- és tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
- 1 tk juhar- vagy datolyaszirup
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk só
- ízlés szerint chili pehely vagy cayenne bors
A mártogatóshoz:
- 110 g Vegaföl
- 90 g Vegamayo
- 1-1 csokor friss petrezselyem és kapor, felaprítva
- 5-8 levél friss bazsalikom, felaprítva
- ½ tk őrölt római kömény
- ½-½ tk só és fehérbors
- ½ tk dijoni mustár
- 1 gerezd bio citrom leve
Kiegészítők:
- 1 csomó zellerszár, ½ kígyóubi, 1 db kaliforniai paprika, 1 db répa csíkokra vágva
- vagy tetszőlegesen más friss, ropogós zöldségek, pl. sörretek, cukkini, kápia- vagy tv paprika
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt légkeverésen, 225°C-ra, és kibélelünk egy tepsit szilikonlappal/sütőpapírral. A karfiolt falatnyi rózsákra szedjük, majd egy nagy tálba tesszük. Egy másik, kisebb tálban csomómentesre keverjük a lisztet, a fűszereket és a növényi tejet, majd ráöntjük a karfiolra. Alaposan, de finoman átforgatjuk, hogy egyenletesen bevonja a fűszeres máz a zöldséget. Az előkészített tepsire tesszük a karfiol falatokat és összesen 18-20 percig sütjük, félidőnél megfordítva őket. Ez idő alatt egy kis gyorsforralóban 5 perc alatt, közepes lángon összeforraljuk a buffalo szósz összetevőit, majd egy ecsettel alaposan bekenjünk az elősütött karfiolok minden oldalát. Visszatesszük a sütőbe, további 6-8 percre. Érdemes figyelni rá, mert könnyen megéghet. Míg sül a karfiol kikeverjük a mártogatóst, közben 2-3x kóstoljuk meg, hogy tökéletesíteni tudjuk az ízeket.
Tálalásnál a mártogatós köré pakoljuk a ragacsos sült karfiolt és a friss zöldségcsíkokat.
Tippek:
- A mártogatósba természetesen más sült zöldséget is tunkolhatunk, nagyon finom sima, sütőben sült krumplival is. Zárható dobozban, hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható.
- A sült karfiol frissen a legjobb, de ha melegíteni szeretnénk, akkor 1-2 ek vizet alá téve, félig lefedve mikrózzuk.
- Ha tehetitek válasszatok magyar, bio vagy vegyszermentes zöldségeket!
A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett a recept, figyeljétek a blogunkat további finomságokért és nézzetek fel Kinga IG oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála. 🙂
Az ALL IN Vegaföl országszerte kapható az INTERSPAR üzletek és SPAR szupermarketek hűtőszekrényeiben, illetve további viszonteladó partnereinknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ