Kétféle ember létezik: azok, akik élnek-halnak a levesekért és azok, akik a legzordabb téli hidegben sem szívesen kanalaznak el egy forró, gőzölgő levest. Most egy olyan thai levesreceptet mutatunk nektek, ami akár nyáron is megállná a helyét, mivel könnyed, zöldséges és frissítő ízekkel van teli, viszont az őszi-téli időszakban is igazán jól esik. Ha szeretitek a leveseket, akkor mindenképp próbáljátok ki, ha pedig nem szeretitek a leveseket, akkor szeretnénk titeket figyelmeztetni, hogy ideje megszeretni őket! 🙂

A thai ízvilágú levesekhez elengedhetetlen a kókusztej, így ehhez a leveshez ALL IN kókuszjoghurtot használunk, amely 7 féle élő & aktív kultúrát és számtalan prebiotikumot tartalmaz. Így válik egy finom, ízgazdag és szívmelengető leves egy olyan fogássá, ami még a bélflóránkat is támogatja.

Hozzávalók kb. 6 főre:

  • 1 ek nem hidrogénezett olaj (ha olajmentesen főzünk, akkor 2-3 ek víz)thai kókusztejes leves recept - ALL IN natural food
  • 2 gerezd fokhagyma, passzírozva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, reszelve
  • 2 ek piros curry paszta
  • 1 db kaliforniai paprika, kockázva
  • 1 db kis méretű cukkini, szeletelve
  • 4-5 db barna csiperkegomba vagy shiitake gomba*, szeletelve
  • 2-3 ek tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
  • ½ tk sötét miso paszta (ha nincs otthon, enélkül is működik)
  • ½-1 tk római kömény és őrölt koriandermag
  • 1500 ml zöldség alaplé*
  • 150 ml ALL IN élőflórás kókuszjoghurt
  • ¼ lime leve
  • 125 g rizs cérnametélt/rizstészta

kiegészítők:

  • friss vagy szárított chili/jalapeno ízlés szerint
  • 1 csokor koriander, aprítva
  • 1-1 csipet mungóbab csíra
  • lime

Elkészítés:

Egy edényben közepesen magas lángon felhívtjük az olajat és kb. 5 perc alatt megfonnyasztjuk benne a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a curry pasztát és 2-3 ek alaplevet is. Néhányszor átkeverjük, mikor már intenzív illatok szállnak, beledobjuk a paprikát és egy merőkanálnyi alaplével öntjük fel. 3-5 perce feljebb vesszük a lángot, ez idő alatt gyorsan megpuhul a paprika, majd újra mérsékeljük a hőt, és jöhet a cukkini illetve a maradék alaplé, valamint a fűszerek, ízesítők. Kb. 8 percig lassan forraljuk, majd hozzáadjuk a gombát is. Érdemes főzés közben többször is ellenőrizni a zöldségek keménységét és kóstolni a levet. Az egyik utolsó mozzanat az élőflórás kókuszjoghurt hozzáadaása, amit hőkiegyenlítéssel adunk a leveshez. Ez azt jelenti, hogy egy tálban simára keverjük a joghurtot 1 dl levessel és így öntjük az edénybe, további 1-2 perc forralás után jöhet a lime lé és a rizstészta. A tészta szinte másodpercek alatt megpuhul, és már tálalhatjuk is a levest.

thai kókusztejes leves recept - ALL IN natural food

Tippek:

*Shiitake gomba: ha a tönkje kicsit fonnyadtabb, akkor inkább vágjuk le és főzzük bele az alaplébe.

*Alaplé: ha kockából készítjük, akkor válasszuk a pálmaolaj- és ízfokozómentes verziókat

A leves hűtőben tárolva 3 napig biztonsággal fogyasztható, azonban melegítésnél mindig forraljuk fel. Ha tudjuk, hogy nem fogy el egyszerre az összes leves, akkor érdemes külön edényben beáztatni a tésztát és tálaláskor külön szedni belőle, hogy ne ázzon szét.

Bátran választhatunk más zöldségeket is leveshez, mint pl. zöldborsó hüvelyt, bambuszrügyet, szójababot, brokkolit, répát, sőt kockára vágott tofuval is gazdagíthatjuk. A főzés végén tehetünk bele csíkokra vágott fodros- vagy kínai kelt, spenótot is.

 

 

A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga IG oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.?

Az ALL IN élőflórás kókuszjoghurt natúr és gyümölcsös ízekben országszerte elérhető az INTERSPAR üzletek és SPAR szupermarketek hűtőszekrényeiben, illetve további viszonteladó partnereinknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ