Ez a blondie-recept több szempontból is különleges. Azon felül,hogy vegán, kétféle zöldséget is tartalmaz, de ez senkit ne rettentsen el, mert csak a tápanyagtartalmát növeli, az íze a legkevésbé sem lesz “zöldséges”! 😛
Mindezen felül, mivel a glutén,-tej,-tojás,-szója,-és hozzáadott cukortól mentes Piemont60 mogyorókrémünkből is került bele, ezért a blondie íz mellett a csoki & mogyoró kombinációja is megjelenik benne.
Ha valaki csoki íz nélkül szeretné elkészíteni, akkor a Piemont Blondie nugátkrémünk is tökéletes alternatíva erre a célre. Hiszen egy blondie-ba Blondie (is) dukál… 🙂
Nézzük is a receptet!
Hozzávalók egy kb. 23 x 15 cm-es formához:
- 300 g édesburgonya, kisebb kockára vágva, puhára főzve
- 100 g répa, kislyukú reszelőn lereszelve
- 1 ek chia mag
- 80 ml juharszirup (vagy agave-/rizsszirup)
- 80 g finomra őrölt mandula/mandulaliszt
- 100 g univerzális gm lisztkeverék (vagy más tk liszt)
- 1 csipet só
- ½ tk foszfátmentes sütőpor
- ½ tk fahéj
- opcionális: 2 tk vanília kivonat, 1 tk mandula kivonat*
- 70 g vegán étcsoki darabokra vágva vagy vegán étcsoki pasztilla
- 2-3 ek Piemont60 csokoládés mogyorókrém
Elkészítés:
A chia maghoz 3 evőkanál vizet adunk, és legalább 5-7 percig pihentetjük. Addig a megfőtt, leszűrt édeskrumplit késes aprítóban pürésítjük a juharsziruppal, egy nagy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a mandulalisztet, és alaposan összekeverjük.
Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, 175°C-ra, légkeverésen és előkészítjük a sütőformát.
A sütőpapírt összegyűrjük és kicsit bevizezzük, majd kifacsarjuk, így terítjük bele a formába.
Mehet a tálba a répa, majd a többi hozzávaló, egyesével, mindig alaposan elegyítve a tésztát.
A tésztát az előkészített sütőedénybe tesszük, elegyengetjük és a tetejére csurgatjuk a Piemont60 csokis mogyorókrémet, amit kanállal márványosan belekeverünk a tésztába. A sütő középső részén 35-40 percig sütjük, majd rácson hagyjuk hűlni 15-20 percet, mielőtt felvágjuk.
*Ha ti inkább a nugátosabb ízvilágot kedvelitek, akkor Piemont60 helyett próbáljátok ki a Piemont Blondie nugátkrémünket!*
Tippek:
*A mandula kivonattól marcipános íze lesz a sütinek, csak akkor használjuk, ha kedveljük ezt az ízt.
A főtt édesburgonyát helyettesíthetjük tökkel is, az étcsokidarabokon kívül vagy mellett pedig gazdagíthatjuk a sütit mogyoró vagy mandula darabokkal. Étcsoki helyett bátran használjunk vegán tej- vagy fehércsokit.
Az elkészült sütit szobahőmérsékleten, zárható dobozban tárolva 3-4 napig biztonsággal fogyaszthatjuk.
Piemont60 csokoládés mogyorókrémünket megtaláljátok országszerte az INTERSPAR üzletekben és a SPAR szupermarketekben, a Bio-Barát bio boltokban és további viszonteladó partnerünknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ
A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga IG-oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.