Tegyük fel, hogy gyerekkorod kedvenc étele volt a túrós csusza, de felnőttként már nem eszel állati eredetű ételeket vagy intolerancia/érzékenység miatt nem élvezheted többé ezt a hagyományos fogást. Nos, van egy jó hírünk, ugyanis ezzel a recepttel egy meghökkentően hasonló ízű, növényi alapú csuszát tudsz készíteni, amivel bizony a nem-vegán vendégeidet is le tudod nyűgözni.
Nem is húzzuk tovább az időt, nézzük a receptet, ami @Madkinga érdeme.
Hozzávalók 2-3 főre:
- 180 g füstölt tofu
- 115 g ALL IN natural food Vegaföl
- ½ tk fokhagymapor
- kb. 1 gerezd citrom leve
- só
- 160 g (gm) tojásmentes tészta
- 4-6 szelet vegán bacon*
Elkészítés:
Vizet forralunk a tésztához, majd -a tészta típusától függően- al dentére főzzük, leszűrjük.
Ez idő alatt késes aprító tartályába tesszük a tofut, a vegfölt illetve az ízesítőket -a citromból elsőkörben csak keveset. Ízlésünk szerint krémesítsük teljesen vagy hagyjuk kicsit darabosabban-rusztikusabban a tofut. Kóstolás után tökéletesítjük az ízeket, ha szükséges, kevés citromlével tesszük savasabbá. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a füstös krémmel és rámorzsoljuk a rizspapírból készült bacont.
Bacon* hozzávalók 18-20 szelethez:
Ha kevesebbet szeretnénk készíteni, minden mennyiséget felezünk.
- 6 db rizslap
- 45 ml tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
- 30 ml nem hidrogénezett olaj
- 1 ek juharszirup
- ½-1 tk folyékony füst (ha nincs, akkor vegán bbq szósz)
- 20-25 g (gm) sörélesztő pehely
- ½-½ tk fokhagymapor, bors
- ½-1 tk őrölt, füstölt paprika, vagy fűszerpaprika
- opcionális: ½ tk csípős szósz
Bacon elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt légkeverésen, 200°C-ra, és kibélelünk 2 tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral.
Egy keverőtálban a rizslapok kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd kóstolás után tökéletesítjük, pl. még több füsttel, fokhagymával vagy csípős szósszal. Előkészítünk egy levesestálban vizet, és a rizslapokat kettesével kb 8-10 mp-re a vízbe mártjuk. Fontos, hogy ne legyen teljesen puha és hajlékony, de ne maradjanak ropogós részei sem. Az összetapadt rizslapokat egy benedvesített vágódeszkán kb. 6 egyforma szélességű csíkra vágjuk ollóval, majd a bekevert fűszeres mázba mártjuk őket. Egyenletesen, minden oldalukat bevonjuk, a felesleget ujjal lehúzzuk róla és a tepsire tesszük őket egymástól néhány centi távolságra.
A sütő középső részén 7-9 percig sütjük, amíg egyenltesen karamell színűek lesznek a szeletek és itt-ott felhólyagosodnak, felpöndörödnek. Fontos: Könnyen megég! Ha nagyon erős a sütőnk, akkor mérsékeljük a hőt vagy kevesebb ideig hagyjuk bent!
Miután kivettük őket, szedjük is ki a tepsiből őket, hűlés közben kicsit tovább szilárdulnak.
Tippek:
A Vegafölt legkönnyebben a webshopunkból tudjátok beszerezni ide kattintva, de országszerte megtaláljátok az Interspar üzletekben és viszonteladó partnereinknél is.
A bacon zárható dobozban, szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőben tárolva pedig 5 napig biztonsággal fogyasztható.
A füstös krém lezárt dobozban, hűtőben tárolva 2-3 napig fogyasztható, akár szendvicskrémként vagy mártogatósként is.
Amiből tehetjük, válasszunk hazai, vegyszermentes alapanyagot.