Tegyük fel, hogy gyerekkorod kedvenc étele volt a túrós csusza, de felnőttként már nem eszel állati eredetű ételeket vagy intolerancia/érzékenység miatt nem élvezheted többé ezt a hagyományos fogást. Nos, van egy jó hírünk, ugyanis ezzel a recepttel egy meghökkentően hasonló ízű, növényi alapú csuszát tudsz készíteni, amivel bizony a nem-vegán vendégeidet is le tudod nyűgözni.

Nem is húzzuk tovább az időt, nézzük a receptet, ami @Madkinga érdeme.

vegan csusza recept - all in natural food vegafol

 

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 180 g füstölt tofu
  • 115 g ALL IN natural food Vegaföl
  • ½ tk fokhagymapor
  • kb. 1 gerezd citrom leve
  • 160 g (gm) tojásmentes tészta
  • 4-6 szelet vegán bacon*

 

Elkészítés:

Vizet forralunk a tésztához, majd -a tészta típusától függően- al dentére főzzük, leszűrjük.

Ez idő alatt késes aprító tartályába tesszük a tofut, a vegfölt illetve az ízesítőket -a citromból elsőkörben csak keveset. Ízlésünk szerint krémesítsük teljesen vagy hagyjuk kicsit darabosabban-rusztikusabban a tofut. Kóstolás után tökéletesítjük az ízeket, ha szükséges, kevés citromlével tesszük savasabbá. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a füstös krémmel és rámorzsoljuk a rizspapírból készült bacont.

 

Bacon* hozzávalók 18-20 szelethez:

Ha kevesebbet szeretnénk készíteni, minden mennyiséget felezünk.

  • 6 db rizslap
  • 45 ml tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
  • 30 ml nem hidrogénezett olaj
  • 1 ek juharszirup
  • ½-1 tk folyékony füst (ha nincs, akkor vegán bbq szósz)
  • 20-25 g (gm) sörélesztő pehely
  • ½-½ tk fokhagymapor, bors
  • ½-1 tk őrölt, füstölt paprika, vagy fűszerpaprika
  • opcionális: ½ tk csípős szósz

Bacon elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt légkeverésen, 200°C-ra, és kibélelünk 2 tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral.

Egy keverőtálban a rizslapok kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd kóstolás után tökéletesítjük, pl. még több füsttel, fokhagymával vagy csípős szósszal. Előkészítünk egy levesestálban vizet, és a rizslapokat kettesével kb 8-10 mp-re a vízbe mártjuk. Fontos, hogy ne legyen teljesen puha és hajlékony, de ne maradjanak ropogós részei sem. Az összetapadt rizslapokat egy benedvesített vágódeszkán kb. 6 egyforma szélességű csíkra vágjuk ollóval, majd a bekevert fűszeres mázba mártjuk őket. Egyenletesen, minden oldalukat bevonjuk, a felesleget ujjal lehúzzuk róla és a tepsire tesszük őket egymástól néhány centi távolságra.

A sütő középső részén 7-9 percig sütjük, amíg egyenltesen karamell színűek lesznek a szeletek és itt-ott felhólyagosodnak, felpöndörödnek. Fontos: Könnyen megég! Ha nagyon erős a sütőnk, akkor mérsékeljük a hőt vagy kevesebb ideig hagyjuk bent!

Miután kivettük őket, szedjük is ki a tepsiből őket, hűlés közben kicsit tovább szilárdulnak.

Tippek:

A Vegafölt legkönnyebben a webshopunkból tudjátok beszerezni ide kattintva, de országszerte megtaláljátok az Interspar üzletekben és viszonteladó partnereinknél is.

A bacon zárható dobozban, szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőben tárolva pedig 5 napig biztonsággal fogyasztható.

A füstös krém lezárt dobozban, hűtőben tárolva 2-3 napig fogyasztható, akár szendvicskrémként vagy mártogatósként is.

Amiből tehetjük, válasszunk hazai, vegyszermentes alapanyagot.