Egy puha, omlós pogácsának nem lehet ellenállni, de mi van akkor, ha valaki ételérzékeny, vegán vagy nem fogyaszt tejtermékeket? Jó hírünk van, mostantól ők is pogácsázhatnak, ugyanis ebben a receptben semmi állati eredetű összetevőt nem találtok!
A pogácsához szükséged lesz Vegafölre, amit megtalálsz a webshopunkon, az Interspar üzletekben és a többi viszonteladó partnerünknél. is.
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt burgonya
- 25 dkg puha vegán margarain
- 5 dkg sörélesztőpehely
- 12,5 dkg ALL IN natural food Vegaföl
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- A lenmagtojáshoz: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
A kenéshez:
- 1/2 dl mandulatej
- késhegynyi kurkuma
Vegán krumplis pogácsa elkészítése:
A lenmagot elvegyítjük a vízzel, majd félrerakjuk 10 percre, amíg kicsit kocsonyás állagú nem lesz. A főtt burgonyát még melegen krumplinyomóval összetörjük, majd hozzáadjuk a felkockázott margarint, a sörélesztőpelyhet, a Vegafölt, a lenmagtojást, és összekeverjük. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, majd a burgonyás masszához adjuk és egynemű tésztává dagasztjuk. Fóliával letakarjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Lisztezett felületen 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk, majd háromba hajtjuk. Újra kinyújtjuk, háromba hajtjuk, majd a műveletet még háromszor megismételjük. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a kurkumával elkevert tejjel, és 180 fokra előmelegített sütőben 17-18 perc alatt készre sütjük.
Köszönjük a receptet Anitának, akit @desszertszoba néven találtok meg Instagramon.