Az egészséges táplálkozás nem kell lemondásokkal járjon.
Az ALL IN termékekkel a kezdetektől igyekszünk ezt bebizonyítani nektek, hiszen ki mondaná meg például a Piemont60 mogyorókrémünkről, a paleo & vegán süteményeinkről vagy a Vegafölünkről, hogy glutén,-tej,-tojás,-szója,-és hozzáadott cukortól mentesen, ízfokozók hozzáadása nélkül készülnek? A blogunkra felkerülő receptekkel heti szinten mutatunk be olyan ételeket, amelyek szintén a hagyományos fogások egészsésesebb alternatívái lehetnek. Ebben a receptben a rakott krumpli újragondolt, vegán verzióját ismerhetitek meg. Előre szólunk…nem lehet nem szeretni! 🙂
A receptbe a krumplis, vegán tejfölös (Vegaföl) rétegen felül került még vegán tojás (tofuból), illetve egy vegán kolbászkrém is. Izgalmas összetevők egy ízbomba egytálételben. Nézzük a receptet!
Hozzávalók 31×26 cm-es sütőtálhoz, 4-6 főre:
- 1400 g főzni való krumpli, hámozva, kb. fél cm vékony szeletekre vágva
- 650 g Vegaföl
- 1 tk só, ½ tk bors
- 1 ½ tk füstölt paprika
- ½ -1 tk fokhagymapor
- 120-150 g jól olvadó vegán sajt, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1 ek nem hidrogénezett olaj (elhagyható)
vegán “tojás”:
- 360 g füstölt vagy natúr tofu, kézzel apróra morzsolva
- 3-3 ½ tk fekete só*
- ½ tk kurkuma
vegán kolbászkrém:
-
- 1 ek nem hidrogénezett olaj – vagy 3x 3 ek víz (a hagyma fonnyasztásához)
- 1 db vöröshagyma, felkockázva
- 250 g főtt vörösbab
- 3 ek sűrített paradicsom
- ½-1 ek paprikakrém (ízlés szerint csípős vagy csemege)
- 3 tk őrölt kömény
- ½ tk só
- 1 tk füstölt paprika
1 tk fokhagymapor- 2-2 ½ tk majoranna
- 1 ½ -2 ek őrölt fűszerpaprika
- 3-4 fújásnyi folyékony füst
kiegészítők:
- ecetes vagy fermentált savanyúság vagy ecetes fejessaláta
Elkészítés:
A felszeletelt krumplit forrástól számítva kb. 8 perc alatt megfőzzük. Érdemes ellenőrizni, hogy ne legyen már ropogós, azonban maradjon egyben a szelet. Lecsepegtetjük és félretesszük felhasználásig.
A Vegafölt és a hozzá tartozó fűszereket alaposan összekeverjük, kóstolás után tökéletesítjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tojáshoz csak összekeverjük a morzsolt tofut, a sót és a kurkumát. *Kóstoláskor intenzív tojás ízt és sót érezhetünk, ezért érdemes a többi összetevőt kevésbbé sózni, hogy egyensúlyba kerüljenek az ízek. (Ha a kolbászkrémet más ételbe tesszük, vagy szendvicskrémként fogyasztjuk, akkor bátrabban sózhatjuk.)
A kolbászkrémhez felhevítjük az olajat vagy az első adag vizet, és 1 csipet sóval megfonnyasztjuk a vöröshagymát. (Ha vízzel készítjük, párolás közben néha pótoljuk a vizet, de mindig csak keveset.) Az enyhén karamellizált hagymához mehet a bab, illetve a többi összetevő is. Alapos keverés után közepesen magas lángon néhány percig, kevergetve sütjük, kóstolás után tökéletesítjük az ízeit. A keverőlapáttal, villával vagy késes aprítóban kicsit krémes, de rusztikus krémmé dolgozzuk.
Előmelegítjük a sütőt légkeverésen 185°C-ra, és a sütőtál aljában egyenletesen elkenjük az olajat. A hozzávalókat kb. 3-4 egyenlő részre osztjuk (képzeletben) és a krumplival kezdjük az építkezést amit kevés frissen őrölt borssal megszórunk, majd kézzel/kanállal kisebb adagokban kolbikrémet halmozunk rá. A “tojással”, a fűszeres tejföllel folytatjuk, és végül reszelt sajttal zárjuk az első szintet. Ezt még 2-3x megismételjük. Az utolsó rétegnél érdemes a sajtot belekeverni a tejfölbe, így tud jól megolvadni, de ha kicsit ropogósabban szeretnénk, akkor a növényi sajt legyen az utsó.
A sütő középső részébe tesszük a tálat és 30-35 percig sütjük.
Tálalás előtt 8-10 percet pihentetjük, csak ezután vágjuk meg. Ízlés szerinti kiegészítőkkel fogyasztjuk.
Tippek:
A Vegafölt tovább turbózhatjuk 1 csokor aprított petrezselyemmel és/vagy snidlinggel.
A rakott krumpli hűtőben, lefedve 2-3 napig fogyasztható, mikróban történő melegítésnél 1-2 ek vizet teszünk alá, és ferdén lefedve tesszük a gépbe.
A kolbászkrémet szendvicskrémként is fogyaszthatjuk, zöldséghasábokkal vagy pirítóssal isteni.
A Vegaföl glutén,-tej,-tojás,-szója,-és hozzáadott cukortól mentes és nem tartalmaz tartósítószert. Kapható országszerte az INTERSPAR üzletekben és a SPAR szupermarketekben, a Bio-Barát bio boltokban és további viszonteladó partnerünknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ
A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga IG-oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.