Ebben a receptben egy karácsonyi fűszerezésű, sütőtökös sajttorta receptet mutatunk nektek, méghozzá vegán és gluténmentes verzióban. Ha szeretitek a krémes süteményeket, akkor ezt is imádni fogjátok! 🙂

Hozzávalók 24-26 cm-es formához:

alap:

  • 135 g (gm) zabpehely
  • 12 db medjool datolya, kimagozva
  • 50 ml juharszirup

töltelék:

  • 250 g natúr kesudió, forróvízben 2 órát áztatva, majd alaposan leöblítve*
  • 100 g sült hokkaido tök húsa*
  • 200 g ALL IN natúr élőflórás kókuszjoghurt
  • 120 ml juharszirup
  • 1 kisebb bio citrom héja reszelve és leve
  • ½-½ tk őrölt fahéj, őrölt kardamom, gyömbérpor
  • kb. 1-1 késhegynyi frissen őrölt tarkabors, frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A tortaalap hozzávalóit konyhai robotgépben, pulzáló üzemmódban egy ragacsos morzsává zúzzuk. A tortaforma alját formaelválasztó spray-vel vékonyan befújjuk vagy sütőpapírral béleljük és egyenletesen szétterítjük benne a datolyás keveréket. Egy pohár aljával erősen és a lehető legegyenletesebben lenyomkodjuk és betesszük a fagyasztóba 3-4 órára. (Akár egy éjszakát is bent maradhat.)

A töltelék összes hozzávalóját egy turmixgép tartályába tesszük és közepesen erős fokozaton 3-5 perc alatt egy selymes, szinte teljesen egynemű krémet készítünk. A gépet többször leállítjük mixelés közben, hogy a tartály oldalára tapadt réteget egy spatulával lehúzzuk, illetve többször is kóstolunk.

A sárga és illatos krémet a megszilárdult tortaalapra öntjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd ismét fagyasztóba tesszük 5-6 órára (Szintén akár egy éjszakát is bent maradhat.)

Mielőtt felvágnánk a sajttortát, szobahőmérsékleten pihentetjük 40-50 percet, majd egy vékony pengéjű kést finoman végigfuttatunk a széle körül és óvatosan lecsatoljuk a forma oldalát. A tortát ezután már nem szabad visszafagyasztani, a hűtő leghidegebb részében tároljuk, a forma szélét visszatéve rá, letakarva. 3 napon belül érdemes elfogyasztani.

*Kesudió:

(Ha tehetjük válasszunk bio verziót, ezzel is támogatva a biztonságos munkakörülményeket és a biztonságos termelés folyamatát.)

Szobahőmérsékletű vízbe is tehetjük, de akkor egy éjszakát kell áznia.

 

*A hokkaido tök elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt légkeverésen. Alaposan megmossuk a tököt, majd félbevágjuk és kiszedjük belőle a magokat, majd gerezdekre vágjuk. Sütőpapírral vagy szilikon lappal bélelt tepsire tesszük a szeleteket és a sütő középső részén 35-40 percig.

 

Élőflórás kókuszjoghurtunkat natúr és gyümölcsös ízekben megtaláljátok országszerte az INTERSPAR üzletekben és a SPARszupermarketekben, ezen kívül a webshopunkban, a Bio-Barát bio boltokban és viszonteladó partnereinknél. 

A teljes boltlistánkért katt ide: BOLTKERESŐ

A receptet köszönjük @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga IG-oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.🙂