Kétféle ember létezik: azok, akik élnek-halnak a levesekért és azok, akik a legzordabb téli hidegben sem szívesen kanalaznak el egy forró, gőzölgő levest. Most egy olyan thai levesreceptet mutatunk nektek, ami akár nyáron is megállná a helyét, mivel könnyed, zöldséges és frissítő ízekkel van teli, viszont az őszi-téli időszakban is igazán jól esik. Ha szeretitek a leveseket, akkor mindenképp próbáljátok ki, ha pedig nem szeretitek a leveseket, akkor szeretnénk titeket figyelmeztetni, hogy ideje megszeretni őket! 🙂

A thai ízvilágú levesekhez elengedhetetlen a kókusztej, így ehhez a leveshez ALL IN kókuszjoghurtot használunk, amely 7 féle élő & aktív kultúrát és számtalan prebiotikumot tartalmaz. Így válik egy finom, ízgazdag és szívmelengető leves egy olyan fogássá, ami még a bélflóránkat is támogatja.

Hozzávalók kb. 6 főre:

  • 1 ek nem hidrogénezett olaj (ha olajmentesen főzünk, akkor 2-3 ek víz)thai kókusztejes leves recept - ALL IN natural food
  • 2 gerezd fokhagyma, passzírozva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, reszelve
  • 2 ek piros curry paszta
  • 1 db kaliforniai paprika, kockázva
  • 1 db kis méretű cukkini, szeletelve
  • 4-5 db barna csiperkegomba vagy shiitake gomba*, szeletelve
  • 2-3 ek tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
  • ½ tk sötét miso paszta (ha nincs otthon, enélkül is működik)
  • ½-1 tk római kömény és őrölt koriandermag
  • 1500 ml zöldség alaplé*
  • 150 ml ALL IN élőflórás kókuszjoghurt
  • ¼ lime leve
  • 125 g rizs cérnametélt/rizstészta

kiegészítők:

  • friss vagy szárított chili/jalapeno ízlés szerint
  • 1 csokor koriander, aprítva
  • 1-1 csipet mungóbab csíra
  • lime

Elkészítés:

Egy edényben közepesen magas lángon felhívtjük az olajat és kb. 5 perc alatt megfonnyasztjuk benne a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a curry pasztát és 2-3 ek alaplevet is. Néhányszor átkeverjük, mikor már intenzív illatok szállnak, beledobjuk a paprikát és egy merőkanálnyi alaplével öntjük fel. 3-5 perce feljebb vesszük a lángot, ez idő alatt gyorsan megpuhul a paprika, majd újra mérsékeljük a hőt, és jöhet a cukkini illetve a maradék alaplé, valamint a fűszerek, ízesítők. Kb. 8 percig lassan forraljuk, majd hozzáadjuk a gombát is. Érdemes főzés közben többször is ellenőrizni a zöldségek keménységét és kóstolni a levet. Az egyik utolsó mozzanat az élőflórás kókuszjoghurt hozzáadaása, amit hőkiegyenlítéssel adunk a leveshez. Ez azt jelenti, hogy egy tálban simára keverjük a joghurtot 1 dl levessel és így öntjük az edénybe, további 1-2 perc forralás után jöhet a lime lé és a rizstészta. A tészta szinte másodpercek alatt megpuhul, és már tálalhatjuk is a levest.

thai kókusztejes leves recept - ALL IN natural food

Tippek:

*Shiitake gomba: ha a tönkje kicsit fonnyadtabb, akkor inkább vágjuk le és főzzük bele az alaplébe.

*Alaplé: ha kockából készítjük, akkor válasszuk a pálmaolaj- és ízfokozómentes verziókat

A leves hűtőben tárolva 3 napig biztonsággal fogyasztható, azonban melegítésnél mindig forraljuk fel. Ha tudjuk, hogy nem fogy el egyszerre az összes leves, akkor érdemes külön edényben beáztatni a tésztát és tálaláskor külön szedni belőle, hogy ne ázzon szét.

Bátran választhatunk más zöldségeket is leveshez, mint pl. zöldborsó hüvelyt, bambuszrügyet, szójababot, brokkolit, répát, sőt kockára vágott tofuval is gazdagíthatjuk. A főzés végén tehetünk bele csíkokra vágott fodros- vagy kínai kelt, spenótot is.

 

 

A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga IG oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.🙂

Az ALL IN élőflórás kókuszjoghurt natúr és gyümölcsös ízekben országszerte elérhető az INTERSPAR üzletek és SPAR szupermarketek hűtőszekrényeiben, illetve további viszonteladó partnereinknél. A teljes listáért katt ide: BOLTKERESŐ