Egy növényi alapú leves, amiért a nem-vegánok is odaig lesznek! Laktató, fűszeres és ízletes, mi kell még? 🙂 A receptben feltüntetett zöldségek mellett használj bátran másféléket is, amit otthon találsz, így még inkább a saját kedvedre formálhatod a levest, vagy akár a maradékmentést is kitűzheted szempontnak.
Hozzávalók kb 5-6 főre:
- 1 db vöröshagyma, kockázva
- 2-3 gerezd fokhagyma, passzírozva
- 3-4 cm-es friss gyömbér, reszelve
- 2 db répa, kockázva
- 2 tk curry fűszermix
- 1 tk kurkuma
- ½ tk római kömény
- só, bors
- 1,5-1,7 l alaplé, ha kockából készítjük, válasszunk pálmaolaj- és ízfokozó mentes verziót
- 230 g száraz hegyi lencse*
- 5-6 db fagyasztott spenót porció
- 1 bögrényi fagyasztott zöldborsó
- 300 ml ALL IN élőflórás kókusztej (natúr)
- citrom, koriander, chili
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben vízzel 6-8 perc alatt megfonnyasztjuk a hagymákat és a gyömbért. Hozzáadjuk a ko
ckázott répát, szükség szerint pótoljuk a vizet és pár perc után a fűszereket is.Mikor intenzíven illatozik a zöldséges keverék, jöhet az átmosott lencse és az alaplé,só. Forrás után lejjebb vesszük a hőt és lassú tűzön kb 35-40 percig főzzük, hogy a lencse megpuhuljon. 500 ml-t kiszedünk a levesből, amit turmixszal krémesítünk, majd visszaöntjük a levesbe. Ez után jöhet a spenót és a zöldborsó. Mikor ezek
is megpuhultak, az egyik utolsó mozzanat következik: az ALL IN élőflórás kókusztej hozzáadaása, amit hőkiegyenlítéssel adunk a leveshez. Ez azt jelenti, hogy egy tálban simára keverjük a kókusztejet 1 dl levessel és így öntjük az edénybe, további 1-2 perc forralás után jöhet a kb ¼ citrom leve, kóstolás után pedig tökéletesítjük az ízeket.
Tálalásnál koriandert, chilit és citromot használunk.
Tippek:
*Más típusú lencsét is használhatunk, akkor változhat a főzési idő.
Amiből tehetjük, válasszunk hazai, bio/vegyszermentes alapanyagot.
A felsorolt zöldségeken kívül/mellett használhatunk kaliforniai paprikát, gombát, cukkinit, zellerszárat, fodros kelt is.
A levest hűtve tároljuk és 2 napon belül fogyasszuk el. Melegítésnél pár percig forraljuk, ha szükséges, kevés vízzel higítsuk.
Az élflórás kókusztejet használhatod főzésen-sütésen kívül önmagában is! Próbáld ki reggelire müzlivel, gyümölcsökkel vagy magvakkal. Kapható többféle gyümölcsös változatban is! A webshopon elérhető 150 ml-es és 1000 ml-es kiszerelésben. Katt ide, ha rendelnél!
A receptet köszönjük @madkinga – nak! Figyeld a blogunkat további újdonságokért és nézz fel Kinga IG-oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találsz nála.