Hamis túrógombóc azoknak, akik egy glutén-és tejmentes növényi alternatívára vágynak, mert ételérzékenységük vagy választott étrendjük miatt nem fogyasztják/fogyaszthatják a hagyományos változatot. Vegán túrógombócunk fő összetevője a köles, amit növényi tejben, vanília kivonattal, citromhéjjal és citromlével fogunk felfőzni. Természetesen nincs túrógombóc tejföl nélkül, így nincs kölesgombóc sem Vegaföl nélkül!

Vegafölünk nem tartalmaz glutént, tejterméket, szóját vagy tartósítószert. Az ALL IN Vegafölt megtaláljátok országszerte az INTERSPAR és SPAR szupermarketek hűtős pultjain. 

Hozzávalók 8-9 db-hoz:

  • 200 g köles
  • 450-550 ml növényi tejital (pl. mandula-, zab- rizstej)
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 db bio, vagy kezeletlen héjú citrom héja lereszelve
  • ½ -1 db citrom leve*
  • édesítő ízlés szerint*, pl: 4 ek glicin, vagy 30-35 g por eritrit vagy 35-45 ml juharszirup
  • 3 ek vaníliás zabpuding vagy 3 ek zabliszt vagy 2 ek kukoricadara
  • opcionális: mazsola, fahéj
  • 3-4 ek (gm) zsemlemorzsa

Tálaláshoz: 1-1 ek ALL IN Vegaföl, poreritrit

vegán turogomboc recept - ALL IN natural foodElkészítés:

A kölest többször, alaposan átmossuk, majd közepesen magas lángon elkezdjük főzni a vanília kivonattal ízesített növényi tejben. Kb. 12-15 perc, lassú főzés alatt puhul meg a köles, azonban érdemes közben többször is kóstolni. Ha már felszívta a folyadékot, de még nem teljesen puha, akkor kis adagokban pótoljuk a tejet.

A főzési idő vége felé hozzáadjuk a citrom héját, levét és a tetszőleges édesítőt és alaposan összekeverjük. *Elsősorban érdemes kevesebb édesítőt és citromot beletenni, majd kóstolás után tökéletesíteni az ízlésünk szerint. Mikor a köles puha, és nincs alatta folyadék hozzáadjuk a sűrítő anyagot, amit szintén alaposan belekeverünk, ezután pedig félretesszük kicsit hűlni.

Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk belőlük, majd száraz serpenyőben felhevített zsemlemorzsában megforgatjuk őket. Istenien krémes Vegaföllel és porertitrittel tálaljuk.
Tipp:

Zsemlemorzsa helyett akár pirított, aprított mogyoróban vagy mandulában is hempereghetnek a gombócok.

A teljes boltlistánkért katt ide: BOLTKERESŐ

A receptet köszönjük szépen @madkinga – nak! Ha tetszett, figyeljétek a blogunkat további újdonságokért és nézzetek fel Kinga IG-oldalára is, hiszen rengeteg vegán és gluténmentes receptet találtok nála is.🙂