A BLT szendvics fő alapanyagai a bacon, a lettuce és tomato, azaz a “bacon”, a saláta és a paradicsom.?? Természetesen mi most ennek a népszerű szendvicsnek a vegán verzióját készítettük el, aminek a legizgalmasabb elemei a vegán bacon és a remoalude mártás, amihez elengedhetetlen a krémes tojás,-tej,-glutén,-és hozzáadott cukortól mentes VegaMayo.?
A szendvics gluténmentessé tehető, ha a szendvicshez használt kenyérből gluténmentes opciót használunk.
Nézzük a receptet!
Hozzávalók 4 db szendvicshez:
- 8 szelet (gm) kenyér (ha nagy átmérőjű, akkor 4 szelet), enyhén megpirítva
- kenyerenként 1-1 tk remoulade (ízlés szerint több/kevesebb)
- 1 db húsparadicsom, vékony karikákra vágva
- 12-16 szelet vegán bacon
- 4 levél jégsaláta, negyedelve
Bacon hozzávalók 18-20 szelethez:
- 6 db rizslap
- 45 ml tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
- 30 ml nem hidrogénezett olaj
- 1 ek juharszirup
- ½-1 tk folyékony füst (ha nincs, akkor vegán bbq szósz)
- 20-25 g (gm) sörélesztő pehely
- ½-½ tk fokhagymapor, bors
- ½-1 tk őrölt, füstölt paprika, vagy fűszerpaprika
- opcionális: ½ tk csípős szósz
Bacon elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt légkeverésen, 200°C-ra, és kibélelünk 2 tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral.
Egy keverőtálban a rizslapok kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd kóstolás után tökéletesítjük, pl. még több füsttel, fokhagymával vagy csípős szósszal. Előkészítünk egy levesestálban vizet, és a rizslapokat kettesével kb. 8-10 mp-re a vízbe mártjuk. Fontos, hogy ne legyen teljesen puha és hajlékony, de ne maradjanak ropogós részei sem. Az összetapadt rizslapokat egy benedvesített vágódeszkán kb. 6 egyforma szélességű csíkra vágjuk ollóval, majd a bekevert fűszeres mázba mártjuk őket. Egyenletesen, minden oldalukat bevonjuk, a felesleget ujjal lehúzzuk róla és a tepsire tesszük őket egymástól néhány centi távolságra.
A sütő középső részén 7-9 percig sütjük, amíg egyenletesen karamell színűek lesznek a szeletek és itt-ott felhólyagosodnak, felpöndörödnek. Fontos: Könnyen megég! Ha nagyon erős a sütőnk, akkor mérsékeljük hőt vagy kevesebb ideig hagyjuk bent!
Miután kivettük őket, szedjük is ki a tepsiből őket, hűlés közben kicsit tovább szilárdulnak.
Remoulade hozzávalók:
- 160 g ALL IN Vegamayo (vegán majonéz)
- ½ bio citrom leve
- 1 tk fokhagymapor (vagy 1 gerezd passzírozva)
- 1-1 csokor petrezselyem és snidling, apróra vágva
- 1-1 ½ tk dijoni mustár
- 1 tk só
- ½ tk őrölt fehérbors
Elkészítés:
Egy kisebb tálban alaposan összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, és kóstolás után tökéletesítjük a só, fűszer és sav arányait, felhasználásig hűtőben tartjuk.
BLT elkészítése:
A megpirított kenyérszeleteket megkenjük a fűszeres remoulade-dal, 1-1 szelet (félbevágott) paradicsomot teszünk minden második kenyérre, majd a kenyér méretéhez kisebbre tört bacont, majd a salátát és végül a másik szelet kenyérrel zárjuk az építkezést.
Tippek:
- Snidlingen és petrezselymen kívül kaporral, kapribogyóval, vagy mentával, akár chilivel is ízesíthetjük a veganézt.
- Húsparadicsom helyett használhatunk koktél- vagy klasszikus paradicsomot, illetve a jégsalátát is bátran cserélhetjük más zöldre.
- Kiegészíthetjük a szendvicset karamellizált hagymával, vegán sajttal, vékonyra szelt sült tofuval vagy tempeh-vel, friss lilahagymával, ecetes ubival.
- A bacon zárható dobozban, szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőben tárolva pedig 5 napig biztonsággal fogyasztható.
- A remoulade zárható dobozban 3-4 napig biztonsággal fogyasztható. Mindig tiszta evőeszközzel szedjünk belőle.
- Ha el szeretnétek csomagolni a szendvicset, úgy érdemes rétegezni az elemeit, hogy a paradicsom legyen középen, így kevésbbé áztatja el a kenyeret, de frissen fogyasztva a legjobb.
- Ha tehetitek válasszatok magyar és/vagy vegyszermentes, bio zöldségeket.
A receptet köszönjük szépen @madkinga -nak! További receptekért figyeljétek a blogunkat és az IG oldalunkat, valamint nézzetek át Kinga oldalára is, ahol számos vegán receptet találtok.