A BLT szendvics fő alapanyagai a bacon, a lettuce és tomato, azaz a “bacon”, a saláta és a paradicsom.?? Természetesen mi most ennek a népszerű szendvicsnek a vegán verzióját készítettük el, aminek a legizgalmasabb elemei a vegán bacon és a remoalude mártás, amihez elengedhetetlen a krémes tojás,-tej,-glutén,-és hozzáadott cukortól mentes VegaMayo.?

A szendvics gluténmentessé tehető, ha a szendvicshez használt kenyérből gluténmentes opciót használunk.

Nézzük a receptet!

Hozzávalók 4 db szendvicshez:

  • 8 szelet (gm) kenyér (ha nagy átmérőjű, akkor 4 szelet), enyhén megpirítva
  • kenyerenként 1-1 tk remoulade (ízlés szerint több/kevesebb)
  • 1 db húsparadicsom, vékony karikákra vágva
  • 12-16 szelet vegán bacon
  • 4 levél jégsaláta, negyedelve

Bacon hozzávalók 18-20 szelethez:

  • 6 db rizslap
  • 45 ml tamari-, szója- vagy kókusz aminó szósz
  • 30 ml nem hidrogénezett olaj
  • 1 ek juharszirup
  • ½-1 tk folyékony füst (ha nincs, akkor vegán bbq szósz)
  • 20-25 g (gm) sörélesztő pehely
  • ½-½ tk fokhagymapor, bors
  • ½-1 tk őrölt, füstölt paprika, vagy fűszerpaprika
  • opcionális: ½ tk csípős szósz

ALL IN natural food - vegán blt szendvics

Bacon elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt légkeverésen, 200°C-ra, és kibélelünk 2 tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral.

Egy keverőtálban a rizslapok kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd kóstolás után tökéletesítjük, pl. még több füsttel, fokhagymával vagy csípős szósszal. Előkészítünk egy levesestálban vizet, és a rizslapokat kettesével kb. 8-10 mp-re a vízbe mártjuk. Fontos, hogy ne legyen teljesen puha és hajlékony, de ne maradjanak ropogós részei sem. Az összetapadt rizslapokat egy benedvesített vágódeszkán kb. 6 egyforma szélességű csíkra vágjuk ollóval, majd a bekevert fűszeres mázba mártjuk őket. Egyenletesen, minden oldalukat bevonjuk, a felesleget ujjal lehúzzuk róla és a tepsire tesszük őket egymástól néhány centi távolságra.

A sütő középső részén 7-9 percig sütjük, amíg egyenletesen karamell színűek lesznek a szeletek és itt-ott felhólyagosodnak, felpöndörödnek. Fontos: Könnyen megég! Ha nagyon erős a sütőnk, akkor mérsékeljük  hőt vagy kevesebb ideig hagyjuk bent!

Miután kivettük őket, szedjük is ki a tepsiből őket, hűlés közben kicsit tovább szilárdulnak.

Remoulade hozzávalók:

  • 160 g ALL IN Vegamayo (vegán majonéz)
  • ½ bio citrom leve
  • 1 tk fokhagymapor (vagy 1 gerezd passzírozva)
  • 1-1 csokor petrezselyem és snidling, apróra vágva
  • 1-1 ½ tk dijoni mustár
  • 1 tk só
  • ½ tk őrölt fehérbors

Elkészítés:

Egy kisebb tálban alaposan összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, és kóstolás után tökéletesítjük a só, fűszer és sav arányait, felhasználásig hűtőben tartjuk.

BLT elkészítése:

A megpirított kenyérszeleteket megkenjük a fűszeres remoulade-dal, 1-1 szelet (félbevágott) paradicsomot teszünk minden második kenyérre, majd a kenyér méretéhez kisebbre tört bacont, majd a salátát és végül a másik szelet kenyérrel zárjuk az építkezést.

Tippek:

  • Snidlingen és petrezselymen kívül kaporral, kapribogyóval, vagy mentával, akár chilivel is ízesíthetjük a veganézt.
  • Húsparadicsom helyett használhatunk koktél- vagy klasszikus paradicsomot, illetve a jégsalátát is bátran cserélhetjük más zöldre.
  • Kiegészíthetjük a szendvicset karamellizált hagymával, vegán sajttal, vékonyra szelt sült tofuval vagy tempeh-vel, friss lilahagymával, ecetes ubival.
  • A bacon zárható dobozban, szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőben tárolva pedig 5 napig biztonsággal fogyasztható.
  • A remoulade zárható dobozban 3-4 napig biztonsággal fogyasztható. Mindig tiszta evőeszközzel szedjünk belőle.
  • Ha el szeretnétek csomagolni a szendvicset, úgy érdemes rétegezni az elemeit, hogy a paradicsom legyen középen, így kevésbbé áztatja el a kenyeret, de frissen fogyasztva a legjobb.
  • Ha tehetitek válasszatok magyar és/vagy vegyszermentes, bio zöldségeket.

A receptet köszönjük szépen @madkinga -nak! További receptekért figyeljétek a blogunkat és az IG oldalunkat, valamint nézzetek át Kinga oldalára is, ahol számos vegán receptet találtok.